|
آموزش رباتیک برای دانش آموزان و همه علاقمندان علوم رباتیک و الکترونیک آموزشگاه رباتیک در تهران تلفن : 77422883
درس سیزدهم : آشنایی با پاور ( منبع تغذیه ) و آزمایش سون سگمنت بدون مقدمه ي بيشتر سومين آزمايش رو با هم شروع مي کنيم.
Power يا منبع تغذيه ي کامپيوتر معمولاً در قسمت پشت و در بالاي Case شما قرار دارد.
ابتدا درب سمت چپ Case را (مانند شکل بالا) باز کنيد. (معمولاً براي باز کردن درب Case بايد پيچ هاي پشت را باز کنيد) کار با منبع تغذيه ي کامپيوتر بسيار ساده است و فقط کافيست يکي از سوکت هايي که از منبع خارج شده و به هيچ قسمتي متصل نيست را پيدا کنيد و به سوراخ هاي سوکت يک تکه سيم متصل کرده و خروجي ولتاژ بگيريد. يوراخ هايي که از منبع تغذيه سيم قرمز به آن ها وارد شده است ولتاژ 5ولت، و سوراخ هايي که سيم زرد به آن ها وارد شده است ولتاژ 12 ولت دارند. سيم هاي مشکي هم پايانه ي – مي باشند.
آشنایی بیشتر با یک منبع تغذیه پنج ولت ساده : در مدارات رباتیک و دیجیتال ما نیاز به ولتاژ پنج ولت داریم که در اینجا نقشه یک مدار منیع تغذیه آورده شده است . اکنون نیاز به شرح کار آن نیست لیکن شما می توانید به سادگی بر روی برد برد آن را بسازید
با این مدار می توانید ولتاژ 9 ولت باتری کتابی را به 5 ولت تبدیل کنید
همانطور که مي دانيم، هر 7Segment يک رقمي، از هشت LED مجزا از هم تشکيل شده است. هر کدام از اين LED ها به صورت مستقل از هم روشن و خاموش مي شوند و مي توان به وسيله ي آنها اعداد مختلف را نمايش داد. پايه ي مربوط به هر LED در شکل زير نمايش داده شده است.
مثلاً براي نمايش عدد "2" توسط يک 7Segment کاتد مشترک، بايد يکي از (يا هر 2) پايه هاي "مشترک" به + و پايه هاي"A,BG,E,D" به – متصل شوند.
در جلسه ي بعد راه اندازي يک ديود حساس به نور را آموزش خواهيم داد و مداري طراحي مي کنيم که با تغيير نور محيط بتوان ميزان نور يک LED را کنترل کرد.
درس چهاردهم : آشنایی با سنسور های نوری
همانطور كه گفته شد قراره
در اين جلسه راه اندازي يك سنسور نوري(حسگر نوري) را آموزش دهيم. حساسيت اين سنسورها فقط به امواج الكترومغناطيس در ناحيهي مادون قرمز(infrared) (كه به اختصار "IR" ناميده ميشود) ميباشد. اين اموج در ناحيهي امواج مرئي نيستند و با چشم غير مسلّح نميتوان آنها را ديد، اما دوربين هاي فيلم برداري معمولي مثل دوربين تلفنهاي همراه، ميتوانند آنها را نمايش دهند. نكته بسيار مهم اين است كه لامپهاي مهتابي معمولي و لامپهاي كم مصرف هيچگونه امواج (IR)ي از خود نمي تابانند و نميتوان از آنها به عنوان منبع نور براي آزمايشهاي مختلف استفاده كرد. در نور خورشيد و لامپهاي رشتهاي معمولي به صورت گسترده IR وجود دارد. همچنين نوعي فرستندههاي مادون قرمز در بازار موجود است كه از لحاظ ظاهري شباهت زيادي با همين سنسورهاي مادون قرمز دارد. همانطور كه ميبينيد اين گيرنده و فرستندهها شباهت بسيار زيادي با LED هاي 3 يا 5 ميليمتري معمولي دارند. رنگ آنها هم الزاماً بي رنگ نيست، ممكن است سياه يا آبي هم باشند.
گيرنده و فرستنده هاي فتوترانزيستور به صورت شماتيك در مدار به اين شكل نمايش داده ميشوند.
براي اين نوع سنسورها 2 نوع مدار ميتوان بست كه خروجي آنها يك ولتاژ متغير بين 0تا 5 ولت (بسته به ميزان نور محيط) است. در مدار دوم ولتاژ خروجي در محيطهاي پرنور زياد ميشود و در محيطهاي كم نور ، كم ميشود. در مدار نخست دقيقاً برعكس است، يعني در محيط هاي پرنور ولتاژ خروجي كم و در محيطهاي كم نور، زياد ميشود. مدار شمارهي 1:
|
|